top of page
Търсене
  • Снимка на автораMomchil Kolev

Всяка алергия е грешка на имунитета!

В наше време, едва ли е възможно да се намери човек, който не е чувал нищо за алергии. Уви, под една или друга форма това заболяване се среща много често. За съжаление дори самите страдащи от алергии нямат представа от какво точно страдат.

Алергията е грешка на имунитета

Класическото определение на алергията гласи, че тя е „свръхчувствителност на имунната система“, но би било по-точно да се каже - „погрешна реакция на имунната система“. Именно в този смисъл се говори за алергиите - грешка. Абсолютно безвредни на пръв поглед вещества: прах, кожни люспи, храна, цветен прашец - се възприемат от имунната система като най-лошите врагове, което е придружено от бурна реакция, която унищожава тези безвредни вещества и в същото време уврежда клетките и тъканите наоколо, което може да доведе дори до смърт. Пример за такъв свръх отговор на организма е така наречената „цитокинова буря” при настоящата пандемия от Ковид-19, където организмът на тежко болни се самоунищожава самичък (имунната система възприема почти всички свои клетки като чужди).

Алергиите може да се класифицират до безкрая по различни признаци и видове. Има класификации, според механизма на развитие на реакцията и скоростта, според симптомите, според тежестта, според алергените. Но е много по-интересно да се разберат и дадат отговори на обикновените традиционни въпроси, според нас, а именно : "Кой е виновен?" и "Какво да правя?"

Откъде се взе тази алергия?

За появата на тази болест е виновна ... съвременната цивилизация. По времето, когато човек е бил много по-близо до природата, никой не е чувал за алергии - тогава хората са били заети с по-належащи въпроси - например къде да се намери храна и как да не се отрови от нея. Нивото на хигиена, дори като се вземат предвид римските акведукти и руските бани, беше, честно казано, много по-лесно. Никакви антибиотици, никакъв хладилник, а термичната обработка на храната се е използвала основно за улесняване на дъвченето, отколкото за стерилизация. При почти всички, от селяни до крале, са имали бълхи, въшки, глисти и цял набор от други паразити (всичко е като в природата - опитайте се да намерите лъв без бълхи в африканската савана).За имунната система подобна ситуация е била нормална, дори ако е невъзможно да се отървем от безкраен брой паразити, поне техният брой и разрушителната им активност могат да бъдат контролирани.

Алергията е благодатна ниша за шарлатани. До скоро се считаше, че алергията е почти нелечима, като може да се постигнете само състояние без симптоми, ремисия. Официалното становище на медицината е, че тези, които обещават да излекуват напълно алергиите, са нечестни лекуващи. Никакви хранителни добавки, медикаменти, билки или лазерни устройства, които „прогонват паразитите“, не могат да помогнат за това. Никакви „революционни технологии“ с използването на мумийо и други биологични екзотики не съществуват. Учените работят върху този проблем и вече има решение.

Много от лекуващите ни, не разграничават непоносимостта към храни.

Следва да се разграничат хранителната непоносимост (ХН) от хранителните алергии (ХА).

Хранителната непоносимост е комплекс от симптоми, причинени от употребата в храната на продукти, на които организмът не реагира адекватно. Причините за хранителната непоносимост могат да бъдат много:

- стомашно-чревни заболявания;

- токсични свойства на продуктите;

- използването на храни, които причиняват отделянето на хистамин (яйчен белтък, раци, ягоди, домати, шоколад, ананаси, фъстъци);

- ядене на храни, които съдържат много хистамин и подобни активни вещества (червено вино, салам, кетчуп, патладжан, банани, твърди сирена);

- прием на лекарства, които потискат хистамин-разграждащите ензими и др. Във всеки случай хранителната непоносимост не се причинява от нито един от четирите типа реакции на имунна свръхчувствителност и не е свързана с алергии. Въпреки това, някои "диагностици" представят хранителната непоносимост като истинска причина за алергични прояви и я диагностицират с помощта на тестове за имуноглобулин G, тестове с неутрофили, еритроцити и др. Междувременно хранителната непоносимост е отделна (освен това рядка) патология, която не се открива с тези тестове.

За този контрол имаме пълноценно, специализирано звено на имунитета: еозинофили, мастоцити, базофили, лимфоцити, свързани със специална система от рецептори и сигнални молекули, а така също и молекули с бърза реакция (най-известният от тях е хистаминът ), и всичко това се случва с участието на имуноглобулин Е (IgE). Какво прави тази система в условията на модерната, обсебена от хигиенатацивилизация, когато присъствието на паразит в тялото, както и сериозна инфекция, са доста редки ситуации?

Разрешаване на ситуацията „Кой е виновен?“ и „Какво да правя?“ занимават лекарите и учените, работещи в рамките на хигиенната хипотеза - доста ново направление в имунологията. Изглежда, че ако повишаването на нивото на хигиена и избавянето от паразити причинява увеличаване на алергиите, то тогава, за да го излекувате, е достатъчно да спрете да се миете и да започнете да ядете немити плодове и зеленчуци, и полупечено месо за да се заразите с хелминти .

Звучи съвсем логично, въпреки че резултатът ще бъде далеч от очаквания: при наличие на алергия вероятността за „преквалификация“ на имунната система чрез намиране на подходящата активност за нея е малка, но рискът от отравяне и влошаване хелминтозата е много висок. Независимо от това вече се провеждат множество клинични проучвания за лечение на много тежки случаи на алергия чрез заразяване на пациент с модифицирани (за по-голяма безопасност) живи хелминти. Освен това резултатите от тези тестове изглеждат много обещаващи.

Но все пак има по-приятни и безопасни начини. Първото нещо, което ви идва на ум, когато споменавате алергии, е праха. Той е не само силен алерген, но служи като среда за страховитите врагове на алергичния човек - акари в домашния прах. Ето защо е важно да намалите максимално броя на вълнените, порести и окосмени повърхности в къщата, като:

- премахнете килимите;

- заменете завесите с щори;

- подмените възглавниците и одеялата от пух и пера с такива от синтетични материи;

- правете мокро почистване поне веднъж на седмично и др.

Прахът обаче е важен, но не единственият фактор. Хранителната диета има сериозно влияние за проявата на алергии. Полезните бактерии в червата са в състояние да ядат и да разграждат някои от алергените, те също така дават на имунната система постоянни сигнали за намаляване на нивото на реакция - „толерогенни сигнали“, и тези сигнали работят не само в храносмилателната система, но и на нивото на целия организъм. Така че, всеки от нас следва да знае, че чрез коригиране на ситуацията в стомашно-чревния тракт (СЧТ), е възможно да се намали алергичният конюнктивит или ринит. Впрочем, не трябва да се занимавате и разчитаме на рекламите за магическите кисели млека и хранителни добавки, а понякога е достатъчно просто да увеличите количеството „жива“ храна: сурови зеленчуци и плодове, млечни продукти.

В основата на всеки тип реакция се основава на неадекватен отговор на имунната система: вместо да защитава тялото, тя унищожава собствените си тъкани и клетки. Първият контакт с алерген причинява образуването на голям брой IgE антитела (по-рядко IgG4). Тези антитела са фиксирани върху мастоцитите и базофилите. Когато алергенът влезе в тялото за втори път, антителата на клетъчната повърхност го разпознават, клетките се активират и отделят огромно количество молекули, които причиняват симптоми на алергия и увреждане на тъканите около мястото на контакт с алергена - хистамин, хепарин, серотонин, тромбоцитно-активиращ фактор, простагландини, левкотриени и др. В зависимост от това кои молекули преобладават и колко от тях са изхвърлени, се развиват различни прояви на алергии: от сърбеж и хрема до затруднено дишане (астма) и дори анафилаксия, например под формата на оток на Квинке.

Друг важен фактор е климатът. Най-лошият вариант за страдащите от алергии е студен, ветровит и влажен климат. Най-доброто е сухо и топло, с малко количество буен тропически растеж. Ето защо пътуването до морето е чудесен вариант. Солената морска вода помага за облекчаване на кожните алергии, а слънцето задейства друг механизъм на толерантност, свързан с витамин D, повишено нагряване на кожата и регулаторните Т клетки. Случва се така, че две седмици морска ваканция за страдащите от алергии са достатъчни, за да „издържат“ с по-малко прояви на алергии цяла година до следващото лято. При тежки случаи можете да помислите за смяна на климата. Това обаче не винаги помага и медицинските аспекти нямат нищо общо с това. Например австралийското правителство, през годините на заселване на пустинните и полупустинните територии на континента, целенасочено изучава статистиката за алергиите. Оказало се, че тези места, поради липсата на алергени (растения и животни) и почти нулева влажност, са само подарък за страдащите от алергии. След заселването на териториите, обаче ситуацията се променя - хората бързо се снабдяват с алергени, изграждат се оранжерии с буйно цъфтящи растения, създават напоителна система и прибират в къщи домашни животни.

Друг универсален съвет е да се спре напълно самолечението с антибиотици. Тези лекарства трябва да се приемат само според указанията на Вашия лекар. Самостоятелно намаляване на дозата и продължителността - и вие вече можете да отглеждате колония от резистентни бактерии, оцелели в частичен непълен курс на лечение с антибиотика. Те ще устоят на нормалната микрофлора, ще намалят нейните толерогенни сигнали, причинявайки алергии. Напротив, използването на антибиотици при всяко „кихане“ ще доведе до потискане на полезната микрофлора и появата на устойчиви на антибиотици щамове - най-упоритите и вредни.

Както можете да видите, има много фактори, които могат да причинят алергии. За да намалите проявите им, трябва да намалите контакта с алергени, но как да определите какво точно причинява алергичната реакция?

Официалната медицина счита, че в случай на хранителни алергии, особено при деца, е необходимо да се действа чрез проби и грешки - един по един (не набор от десет!) се въвеждат нови продукти, контролирайки реакцията. Този метод е добър, но има огромен недостатък - случва се алергията да не се развие към храната, а, да речем, към течността за миене на съдове. В този случай съвпадението на различни фактори може да доведе до напълно неправилни заключения: например тези храни, които се ядат студени от чиния с лъжица, върху които остава тази течност, ще доведат до алергични прояви, а тези, които се ядат горещи, не (т.е. алергенът е унищожен) ... Така че, докато се занимавате с хранителен дневник, не трябва да се увличате с ограничения, без да поглеждате назад и от време на време трябва внимателно да връщате забранени храни, тъй като реакцията може да се промени (особено при деца), но и не само при тях. Освен това, в момента вече съществува официална медицинска апаратура, която е в състояние за около час-два да установи и определи всеки алерген, за който даже и не подозирате независимо от какъв вид и естество е той.

Според официалната медицина всички лекарствени средства за лечение на алергии трябва да се предписват изключително от алерголог или дерматолог. Естествено те не са чували и не използват апаратура чрез която всеки предписан на пациента медикамент или препарат може да се тества за ефективност, поносимост и дозировка. Официалната медицина към момента възприема и прилага становището, че всеки изписан препарат зависи от вида на алергичната реакция и мястото, където се появява. Има няколко групи лекарства.

Антихистамини. Тези лекарства потискат отговора на клетките в имунната система към хистамина, намалявайки симптомите на алергия. Лекарствата от старо поколение (тавегил, супрастин) потискат всички видове хистаминови рецептори, причинявайки сънливост и други странични ефекти, лекарствата от последно поколение (Н1-специфични) са лишени от този недостатък (лоратадин група, цетиризин (зиртек), телфаст и други). За лечение на алергичен конюнктивит, ринит има подобни антихистамини под формата на капки за очи или спрей за нос.

Противовъзпалителни. Най-мощните хормонални лекарства – кортикостероидите и техните аналози. За лечение на кожни прояви има форми под формата на кремове/мехлеми, има капки за очи, за лечение на астма – инхалатори, понякога таблетки. Използването на тази група лекарства без лекарско предписание може да доведе до много сериозни и неприятни странични ефекти. От друга страна, отказът от използването им, ако са предписани от лекар, особено при астма, може да завърши много плачевно. Инхибитори на левкотриените (друга група възпалителни молекули). Нова група ефективни лекарства, притежаващи противовъзпалително действие. Те основно се използват при астма.

Бронходилататорни препарати. Те са необходими на астматиците, за да премахнат най-страшния симптом на астмата - затруднено дишане, което се случва поради спазъм на гладката мускулатура в дихателните пътища. Те обикновено са под формата на инхалатор, но се предлагат и във вид на таблетки. Натриев кромогликат (sodium cromoglicate). Потиска отделянето на продукти на възпалението от мастоцитите, стабилизира тяхната клетъчна мембрана. В резултат на това след контакт с алерген мастоцитите не предизвикват толкова сериозна каскада от реакции. Той може да бъде ефективен при всички форми на алергии и съответно се предлага в различни форми: таблетки, инхалатори, капки за очи, спрей за нос.

Ентеросорбенти. Често помагат при хранителни алергии. Лечебното гладуване, борбата със запека, ензимната терапия (след диагностициране на ензимен дефицит) също могат да облекчат проявите на хранителната алергия. Антитела към IgE. Това е едно от най-новите лечения за астма и алергичен ринит (тип I свръхчувствителност). Антителата свързват имуноглобулин IgE в кръвта и предотвратяват (не му дават) свързването му с имунните клетки, намаляват реакцията на последните към вече свързани IgE и намаляват производството на нови IgE. Потискане на други възпалителни медиатори и молекули. По принцип лекарствата от тази група все още засега се изучават само на ниво клинични изпитвания.

От 3-5-годишна възраст също има смисъл да се правят алергични тестове: in vitro (в епруветка) или in vivo (върху кожата). Тези тестове обаче показват само вероятността от алергии (които също могат да се променят с течение на времето). Всеки метод има своите плюсове и минуси, така че изборът зависи от алерголога.

Отделна голяма тема са децата и домашните любимци. Почти винаги (дори преди тестване или в случай на отрицателен резултат), пациентите се съветват да се отърват от, страхувайки се от риска за развитие на астма. В концепцията за изключване (елиминиране) на алергените този подход е правилен. Статистически данни при обследвани големи групи обаче показва обратното: в семейства, където децата са израснали с домашни любимци, алергиите се развиват по-рядко и проявите им са много по-малко сериозни. Най-значимите разлики се наблюдават във възрастта до една година, най-малките – до три години, а след пет години разликата изчезва. Учените обясняват тези данни по следния начин: по време на обучението на имунната система на детето, когато нейните механизми все още не са изградени, то е снабдено с щедър източник на вълна, слюнка, епител и др. По този начин същата нефункциониращото звено на имунитета изработва реакциите си към всички тези вещества и изгражда правилен и адекватен отговор.

Според официалната медицина вече проявените и развитите алергии, уви, са нелечими, а дали е така? Всяка терапия в момента е насочена само към намаляване на симптомите и най-добрият резултат, който може да се получи, е състояние на липса на симптоми. Но това състояние (ремисия) с правилния подход може да продължи години.

На първо място е необходимо да се идентифицира алергенът и да се изключи или намали контактът с него. При някои видове алергии (обикновено към цветен прашец, към цъфтящи растения) работи метод на лечение, наречен „специфична хипосенсибилизация“, когато на пациента се инжектира алерген във все по-голяма концентрация, превключвайки имунния отговор към адекватен. Този метод изисква дълги курсове на лечение (до три години), но може да бъде много ефективен. „Лечението с домашни любимци“ работи по същия начин, когато възрастен алергичен човек получи котка или куче, премине през 2-3 трудни седмици и след това установи, че алергичните прояви са намалели или дори са изчезнали. Това се обяснява с факта, че огромно количество алергени, проникващи в кожата и лигавиците, могат да превключват алергичната реакция към адекватна. Но този метод по никакъв начин не се препоръчва за тези, които имат тежки форми на алергии, особено при затруднено дишане (астма), и при всички случаи изисква консултация с лекар.

Всъщност почти половината от проявите на алергии са психосоматични: невродермит, психосоматична бронхиална астма и др. Истинската алергия се проявява независимо от това дали страдащият от алергия знае, че е ял опасен продукт. И психосоматично - когато алергичен човек си мисли, че е ял опасен продукт (независимо дали наистина го е ял). Последното е точно случаят, когато „всички болести са от нервите“ и трябва да го лекувате с компетентен психотерапевт или просто да подредите нервите си – заемете се с физическо натоварване или любимото си хоби и алергията ще изчезне сама по себе си. Ако нервите не бъдат лекувани, резултатите от алергичните тестове ще бъдат положителни през цялото време и при различни алергени, а лекарствата няма да имат никакъв ефект. По този начин, ако алергиите са по-склонни да се появят по време на стрес, струва си да се обмисли до каква степен те са психосоматични.

28 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page